Kan dat licht niet uit?

In zijn gedicht Later schrijft Pat: Van alle vrouwen die ik achterliet knoop ik tranen aan een vliegertouw waarop te lezen valt: de hemel is niet hier. Een nogal autobiografische regel, naar verluidt. ‘Er zijn veel tranen gevallen,’ zegt hij, ‘omdat de vrouw die naast mij lag, wou slapen en ik gewoon bleef voortlezen.’

‘Kan dat licht niet uit?’ is een vraag die door merg en been gaat, want natuurlijk is haar vraag meer dan legitiem en natuurlijk ben ik een egoïstisch zwijn, maar een goed boek is helaas vaak beter dan de beste seks of de diepste slaap.’

Welke boeken, fragmenten of gedichten dat dan wel zijn, vertelt Pat Donnez u graag met aangepaste lichtbeelden in anderhalf uur.

Als u Pat uitnodigt, kom dan achteraf niet klagen dat uw vrouw of man de slechte gewoonte heeft gekregen om dat verdomde licht te laten branden.

Geluk is business

Als je de gigantische stapel aan zelfhulpboeken voor het geluk bekijkt, dan word je eigenlijk alleen al door ernaar te kijken diep ongelukkig. Maar daar willen de ‘geluksgoeroes’ ons voor behoeden. We krijgen de raad aan mindfulness te doen, leef hier en nu, concentreer je op kleine geluksmomenten: een foto van je geliefde op je bureau. Een doorgestudeerde wijsgeer zegt bijvoorbeeld dat we ons moeten optrekken aan de absurditeit van het bestaan. Fitness, wellness, brainless bestaan voor iedereen. We hebben blijkbaar dringend raad en hulp nodig.

Is er nood of wordt de nood gecreeeërd?

Pat Donnez, die samen met psychiater Dirk De Wachter, het geluk deconstrueerde in de zesdelige radioserie Dat heet dan Gelukkig zijn en in het gelijknamige boek, legt in een lezing van anderhalf uur met lichtbeelden de vinger op de wonde.