Berg en Dal: Een gebruiksaanwijzing bij het leven

Na veertig jaar neemt radiomaker Pat Donnez afscheid van de VRT, en Klara in het bijzonder. Veel van zijn programma's werden geprezen en bekroond. Titaantjes, Zot van Elsschot, Dat heet dan gelukkig zijn.


In dit boek blikt hij terug op memorabele ontmoetingen en gesprekken. Met Selah Sue, Freek de Jonge, Khalid Benhaddou, Alicja Gescinska, Philippe Herreweghe, Remco Campert, Lize Spit, Michael Van Peel, Dirk De Wachter, Zwangere Guy en vele, vele anderen.


'Waarom interview ik eigenlijk?' vraagt Pat zich af. 'Om mij te verbergen achter mijn vragen? Een lafhartige nooduitgang om vooral niet te laten zien wie ik ben of waar ik voor sta?


Het excuus dat ik graag gebruik, is simpel: ik interview omdat ik graag luister en weet dat elke vraag nieuwe vragen oproept. Er wordt gezegd dat dat een gave is. Dat geloof ik niet, of gedeeltelijk maar. Het kost aandacht, een steeds meer in onbruik geraakt 'werkwoord'. Als we vragen hoe het weekend geweest is, doen we dat in de eerste en in de laatste plaats om over het onze te kunnen vertellen.'


Is Berg en Dal een gebruiksaanwijzing bij het leven? Niet in de enge zin van het woord. Hier vind je geen do's en don'ts voor een goed leven. Het is een queeste langs bergen en dalen naar hartstocht en verwondering.

De meeste gasten zeggen: Ik zit op een plateautje. Wat zoveel wil zeggen als: Ça va? Ça va. En laat me met rust.

“Hij is de Belgische radioheld. Voor hen die nooit naar de Vlaamse radio luisteren zal het niets minder dan een roerende openbaring zijn.”


Vrij Nederland

“Stoute droom: de VRT countert Temptation Island met een eilandreeks waarin de gasten van Pat Donnez met elkaar doorbomen over de staat van de wereld. Vaak fluisterend, nooit hysterisch.


De Standaard

“Donnez' belangrijkste kwaliteit is ongetwijfeld zijn fantasierijke taal. Hij verwoordt de dingen op een ongeëvenaarde manier.”


Trouw