Bomans & Bomans

Op 22 december 1971, het is een koude winteravond, komt Godfried Bomans terug thuis van een partijtje schaak. Zijn laatste.  De biograaf dicht: ‘Je vraagt je af hoe hij, drijfnat en bevend, zijn huis nog heeft gehaald achter het stuur.  Daar viel hij in de hal, meer dood dan levend, het duurde allemaal nog maar een uur.’ 

De volksheld, de grappigste man van Nederland en Vlaanderen, de meest gelezen en beste verkochte schrijver ooit, was niet meer.  De Lage Landen werden - heel even - vaderloos. 

En vandaag?  Ligt u nog wakker van Bomans of heeft u hem, samen met zijn boeken en zijn performances, voorgoed begraven?

 

In Bomans & Bomans gaat Pat Donnez samen met tientallen kenners, getuigen, vrienden en fans in tien afleveringen op zoek naar de Bomans van toen en nu.

Godfried Bomans, zo blijkt, dat zijn er velen.

 

De serie werd eerder uitgezonden op de Vlaamse en Nederlandse radio en werd meermaals bekroond. Het werk kreeg o.m. de Prijs voor de Radio- en televisiekritiek en ontving in Nederland de prestigieuze ANV Mediaprijs. Uit het juryrapport: ‘Elke aflevering van deze bijzonder originele serie is een hoogst authentiek luisterfeest.  Een uitdaging, want tijdens elke uitzending komt gemiddeld een tiental bekenden uit de Vlaamse en Nederlandse cultuurwereld aan bod met soms uitgesproken tegenstrijdige beschouwingen over Bomans.  Daardoor krijgt deze serie de allure van een stemmenopera die vastberaden wordt gedirigeerd door Pat Donnez.’

Een productie van Radio 1(VRT) en RVU (Nederland).