Hotemetoten

Hotemetoten is Pat Donnez’ eerste kinderbundel. De gedichten ogen op het eerste gezicht klassiek. Ze rijmen, vallen metrisch in de plooi en ze zijn grappig. Maar op het tweede gezicht is niets nog wat het lijkt.


De illustraties zijn van de jonge en eigenzinnige Ann Kestens. Haar tekeningen in klare lijn zijn noch min noch meer fonkelende miniatuurtjes. De speelse, platte tekeningen in zwart-wit-rood ondersteunen de gedichten, maar leiden door de bundel heen ook een eigen leven door op verschillende pagina's terug te keren. Ze vormen voor in de bundel samen een inhoudsopgave in de vorm van een land waarin de namen van de gedichten de steden zijn. Vanaf ca. 8 tot 12 jaar.

Er was eens een sprookje
dat lang en gelukkig leefde.
De mensen lachten en herleefden
terwijl ze kirden om het kleine spookje.
Maar het sprookje brak een been
En een hond liep er mee heen.
Toen kreeg het ook nog eens jicht
en werd het van miserie een gedicht.
Zijn ouders noemden hem Rijmpje.

Op een koude, eenzame winteravond
botste Rijmpje op een anekdote
die haar hele leven werd uitgefloten
omdat zij dom was en platinablond.
Rijmpje begreep haar meteen
en voelde zich niet meer alleen.
Toen kregen ze samen een kind
dat een happy end het einde vindt.
Haar ouders noemen haar Soapje.

In zijn kinderpoëzie mag Pat Donnez het kind in zich helemaal laten gaan en dat gaat hem goed af. Dat hij daarvoor de meest voor de hand liggende stijl kiest, kan ons niet deren. De bundel heeft bovendien een netjes afgewerkt eindresultaat dankzij de illustraties van Kestens. Zowel woord als beeld zijn op kindermaat gesneden in ‘Hotemetoten' en hoe oud of jong dat kind moet zijn, dat mag je zelf beslissen. Voel je vrij!

Cutting Edge